Schab doskonale nadaje się jako mięso w sosie podawane na obiad jak i jako wędlina na kanapki. Grunt to wiedzieć, jak go dobrze upiec, by się nie rozpadał podczas krojenia, by nie był za suchy i by nie stracił aromatu.
Praktycznie zawsze jak piekę schab robię go od razu na 3 sposoby, ot tak za jednym pieczeniem. Dwa pierwsze z nich to wędlina (jedna wersja z czosnkiem, dla mojego męża, druga dla mnie ze śliwką), trzecią część zapiekam w celach obiadowych, wykorzystując sosik, który się zrobił w brytfance.

Składniki:
2kg schabu
główka czosnku
mała paczka suszonych śliwek (najlepiej tych kalifornijskich)
sól
pieprz
majeranek
1 kostka Knorr (z kury)

1. Umyć schab.
2. Pokroić go w poprzek na 2 części ( jedna część obiadowa, druga to co będziemy jeść na kanapkach).
3. W tej części, którą robimy na kanapki należy zrobić nożem (najlepiej takim stołowym) otwór w środku wzdłuż mięsa. Najlepiej po prostu włożyć nóż w środek schabu i przekręcić go o 360 stopni.
3a. Rozepchać palcami otwór i włożyć do niego czosnek lub śliwki albo od jednej strony śliwki od drugiej czosnek (wedle uznania). Wpychać należy głęboko, na ścisk, jak najwięcej się zmieści.
4. Oba kawałki schabu posypać sporą ilości soli z każdej strony i delikatnie popieprzyć.
5. Następny etap jest bardzo ważny, jeśli o nim zapomnimy, mięso będzie się kruszyło i bardzo ciężko kroiło. W momencie gdy chcemy pokroić cieniutkie plasterki w celach kanapkowych, a schab się kruszy, to jest to naprawdę bardzo irytujące. Zatem, żeby się tak nie stało TRZEBA wrzucić schab na patelnie i obsmażyć z każdej strony do momentu lekkiego zarumienienia.
6. Przełożyć mięso do brytfanki.
7. Zalać mięso tak do 3/4 wysokości mięsa ciepłą wodą z dodatkiem rozpuszczonej 1 kostki rosołowej.
8. Posypać majerankiem, tak by dokładnie cała wystająca ponad wodę powierzchnia mięsa została przykryta.
9. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez około 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem zdjąć wieko brytfanki, by schab się ładnie przyrumienił.

Po upieczeniu można wyjąć mięso, a pozostały w brytfance sosik zlać do garnka.
Na patelni podsmażyć trochę cebuli i pieczarek, posolić, popieprzyć i dodać do sosu. Zagęścić mąką rozpuszczoną w odrobinie mleka. I mamy pyszny sos do ziemniaków na obiad!

About these ads